emira's mumble:

This is my blog. I speak my mind. But sometimes i speak my heart. So pardon me if what i wrote insult you or make you hurt or make u dislike me cuz this is just me!

Monday, January 30

Bab 2

'Aku x boleh nak bawak dia balik, nanti banyak soalan yang keluar dari org kat rumah tu, nk hantar balik rumah dia pown aku tak tahu. Nak kejut ke xnak eh pmpn ni?' ngomel hati si jejaka. Kereta yang dipandunya memasuki LDP, menghala ke Damansara.  Setelah sampai di studio apartmentnya, dia tidak mematikan enjin keretanya, malah dibiarkan. Pandangan kosong terhadap wajah sayu di sebelahnya di lontarkan. Masih bersisa airmata di kelopak mata gadis itu. Lama dia merenung muka yang penuh misteri itu dan kelamaan dia sendiri terlena.

Goncangan yang kuat terhadap lengannya itu memaksanya untuk membuka mata. "Ko ni sape, aku kat mana?? mana kereta aku??" soalan bertubi-tubi keluar dari mulut si gadis. Jejaka yang separuh sedar itu pun menjawab "Kan semalam i dah cakap kat u, u mabuk, i nak hantar u balik, tapi u tertidur half way, i nk kejut x sampai hati. Now kita kat parking bawah apartment i" balasnya dengan tenang. "I pening la, x paham ape u cakap. Macam mana i boleh mabuk??" jejaka yang tadinya mengantuk terus membulatkan matanya dan ketawa. "Let's go upstairs and i'll explain to u how someone can get drunk?" ketawanya berderai kembali sambil kepalanya digelengkan.
                 
"U nak air?? Panadol perhaps for that headache??" hanya anggukan kecil bagi membalas pertanyaan si jejaka. Setelah mengambil panadol, si gadis memejamkan matanya sambil bersandar disofa. "Asraq" tanpa ditanya jejaka itu memperkenalkan dirinya. "Muhammad Asraq Yusra and u r??"
"Dahlea, tapi panggil i Lea je" balasnya tanpa membuka mata.
"Pening sangat ke? Tu la sape suruh u minum, dah tahu benda haram pergi minum, sekarang padan muka u!" 
Dahlea diam membisu. Dia baru teringat tentang apa yang berlaku semalam. Dengan tiba-tiba rasa bersalah menyerbu Asraq atas keceluparannya.

"Sorry, i shouldn't hv said that. Tapi apa yang u cuba buat dekat atas bukit tu sengsorang??" soal Asraq. Dia telah lupa masalah yang dihadapinya, tanpa sebab dia ingin benar mengetahui cerita Dahlea. Ada sesuatu yang misteri di sebalik mata sepet gadis itu. Dahlea mengeluh dan menggelengkan kepalanya. "Nothing, its too personal untuk dibicarakan dengan seseorang yang i x kenal. Boleh tolong hantarkan i ke kereta i x??"

Asraq kecewa. Dia terlalu berminat untuk meneroka hati gadis itu. Gadis itu padanya tidak cantik tapi ada sesuatu yang membuatkan Asraq terlalu ingin tahu mengenainya. "Sure tapi bagi i mandi and kita breakfast dulu, boleh x??".  Dahlea membalas persolan itu dengan senyuman hambar dan anggukan kecil.     Tiba-tiba telefon Asraq berbunyi.  Asraq lantas menjawab telefon itu sambil berjalan menuju ke biliknya,  "Ye sayang, nanti babah balik tengah hari ek. Rezki breakfast dengan mak Piah dulu boleh?? Kakak mana??". Dahlea di ruang tamu cuba memasang telinga. Malangnya, dia tidak dapat mendengar apa-apa lagi. 'Aduh, sayang betul, muka hansome tapi husband org.'
                                          



7 comments:

Anonymous said...

laling...tell u what..aku dpt jmpa blog hg kt ruang komen blog serius..aku tgk eh emira darmia ni cm familiar..rupa2nya hg...huhu...hg x bgtau pn ada blog no..publish ar kt fb...baru aku leh follow..hehe..

kak dd...;)

Emira Darmia said...

Tak boleh sayang...nnt aku nk kutuk org aku x suka kat office kantoi la...ni pown dah kira kantoi dah dengan kau...ados...this is my alter ego syg...hahaha...syhhh...hanya kita yang tahu ok...ko buat la satu blog boleh la follow..hahahaha...


p/s : rindu kau tahap gaban kak dd kau yang duduk satu bilik ngan aku n kenal aku kan...rindu!!!!

Anonymous said...

ha tau xpe..aku pn rindu hg weh..bila la leh jmpa...3 thn lebih dh kot...aku syg hg tau...hal kita hat kecik2 tu semua missunderstood je k...lupakan...aku kenai hg n faham hg mcmana...luaq rock dlm hati ada kebun bunga...hehe
aku ada blog..tp aku x aktif...hg cuba try link ni..

deannakz.blogspot.com

Emira Darmia said...

tu diaq (aku still rasa lidah aku kaku nk ckp utara) toksah la dok habaq kat org dlm hati aku ada hutan bunga weh...adoyai...malu..malu...aku pown syg hang..tgklah bila aku rasa cuti aku dah banyak aku p perlis tidoq umah hang..kita jengjalan ke langkawi naa...hahahahaha

Anonymous said...

ha cantek gak tu..nti hg bgtau la aku noh...lama x jmpa hg...syok gak kalo gitu...

ghost writer said...

tapi paling penting,hatinya baik.

Emira Darmia said...

encik ghost writer : ckp sapa hati baik?? saya ke?? terima kasih...suka!! hahahaha