emira's mumble:

This is my blog. I speak my mind. But sometimes i speak my heart. So pardon me if what i wrote insult you or make you hurt or make u dislike me cuz this is just me!

Sunday, December 2

Tajuk xtahu

Aku rindu pada sang pantai..
Aku rindu pada sang ombak..
Aku rindu pada sang bayu...
Yang dahulu senantiasa menemani aku...

Hati ini sepi...
Walau hakikat rumah ini bingit dengan bunyi..
Tidak pernah sunyi...
Aku ingin bebas kembali...
Aku ingin bersendiri lagi..

Sini bukan tempat ku...
Walau mereka darah dagingku...
Mereka x pernah faham jiwa aku...
Mereka x pernah tanya apa yg aku mahu...
Dari kecil...pada mereka..
Aku buruk perilaku..

Tapi sang tanggungjawab selalu berbisik..
"kau x boleh begini..hidup kau x boleh bersendiri...cukup lah tu..
Jgn fikir lg sbb tempat kau memang kat sini.."
Jadi aku tepuk bahu ku sendiri.
Senyum....
Dan senyum lagi...
Bersabarlah dgn tanggungjawab ini...

LAMA

Lama dh aku x nulis blog...
Lama x bace novel...
Lama x borak tepon tengah2 mlm...
Lama dh aku x tulis cerpen, skrip, puisi dlm buku conteng...
Lama aku x melukis...haha..mungkin skill pown dh hilang...
Lama aku x g lepak mph duduk bace buku free kat situ
Lama aku x pergi mall dan tgk gelagat org sorg2
Lama dh aku x pakai suar jeans, t-shirt bodoh dan kasut sneakers bila kuar...
Lama dh aku x makeup bila kuar umah..
Lama jugak aku x berangan sebelum tito..
Lama dh x mimpi arwah tok wan aku...

KENAPA MANUSIA PERLU BERUBAH?
KENAPA AKU TAKUT DGN 'ORG KATA'?
KENAPA AKU SENTIASA RASA AKU SEMAKIN HIPOKRIT DAN BUKAN DIRI AKU?

kdg kala perubahan tu perlu...tp kadang  aku harap aku boleh jd aku...

Disebabkan rindu diri sendiri...hr jumaad tu aku pakai converse dgn baju kurung g office...haha

Friday, March 30

Budak kecik belajar gosok gg

Yesterday pergi appoiment doc gigi.....
Bersihkan gg a.k.a scaling and polishing, ahahaha...mcm kereta pulak....
Takut nk pergi sebenarnya tp terpaksa sbb rasa gg dah x cantik sgt...
Sepatutnya setahun sekali or 6 bulan sekali tp disebabkan gg bongsu tumbuh terus takut nk jumpa doc gg
Last pergi 2010, doc tu ckp gg bongsu kena buang, cara nk buang dia kena operate gusi dulu, pastu bawak
keluar gg yg separuh tumbuh tu...pastu dia kata mungkin kalau terkena saraf (sbb gg bongsu tu dia duduk betul-betul atas saraf) nnt lidah boleh numb untuk beberapa minggu, n masa tu x ley rasa makanan...that's y terus x jumpa doc gg....tp yesterday pergi jugak..doc periksa mulut sebelum scaling, dia tanya "adik gg bongsu ada buat masalah ke?? sakit x??"

Aku ckp la x sakit, padahal kengkadang sakit jugak...hahaha..tipu sbb takut dia paksa cabut....pastu dia buat scaling, tengah scaling tu dia sembang dengan pembantu dia "she got clean teeth, but she floss wrongly la....i can see she eat on the right side, this is wrong, she should eat on both side" dia punya pembantu angguk² je...
pastu doc tu tanya aku  "adik, u ada floss ke??" aku jawab la ada, sometimes pastu dia tanya "kenapa u x kunyah sebelah kiri?? sebelah kiri u bersih sgt n x rosak...u ada masalah ke adik nk kunyah belah kiri??"
Aku tipu lagi "tak selesa la doc" doc tu pown angguk² sambil scaling gg aku ...pastu dia ckp lagi.. "after this u must try to eat on both side and floss selalu, gg u bersih la adik tapi sbb u x floss dia jadi plaque la...some more you jarang datang sini kasi cuci."

Aku pown angguk, sebenarnya aku x makan guna gg belah kiri sbb bila kunyah belah kanan aku sakit..puncanya gg bongsu belah kanan aku tu... bila aku kunyah belah kiri dia terikut kunyah aku punya dinding pp..sakit gila...so aku kunyah la belah kanan je la... "Ok adik, gg bongsu u no problem, tp kalau sakit u kena buang ok?? N u must keep it clean or else i cabut ok??" aku pown angguk.. "Now u can follow my assistant, she will teach u how to floss correctly".

Dalam hati aku, floss pown kena org ajar ke cik mira oi, malu je. Assistant Doc tu kata gg aku jadi jarang and sensitif sbb aku salah floss, bila salah floss gigi boleh jarang, bila jarang gusi di antara gigi tu terbuka n saraf tu terdedah so thats y jadi ngilu, and bila jarang, makanan tersekat kalau x cuci bersih boleh ada kuman. Wah panjang kak Naz a.k.a assistant doc tu ceramah aku. Lepas dia ajar aku floss dia tanya aku, "U selalu floss bila??" aku  jawab la "lepas makan" pastu kak naz tu ckp "ok, u floss dua kali sehari pown dah cukup. tengah hari dan malam. You Floss dulu, Kumur dengan Listerine or what ever mouthwash you use then baru gosok gg" pastu aku ckp kat dia "Bukan gosok gigi dulu baru kumur dengan listerine ke akak"  Dia balas balik "bukan la adik, bila kita dah floss, makanan yang tersekat dekat gg tu akan keluar, pastu kita kena kumur buang sisa sisa yang ada tu dengan mouthwash, lepas tu kerja gosok gg kita dah senang, x perlu lelama pown sbb mulut kita dah separa bersih. Bila dah gosok gg, jgn minum air manis langsung, air kosong je...kalau tidak gg rosak...selalu org sebelum tido minum susu kan. Kalau nk minum sebelum gosok gg boleh lah."

Baru lah aku tahu yang selama ni aku buat malam² tu salah!! aku selalu gosok gg, kumur, bancuh milo, tgk tv, pastu "kroh kroh kroh" sbb aku ingat lepas gosok gg x boleh makan je...minum xpe...rupanya minum pown x boleh ek...hehehe...


Woit sini sikit aku nk bisik (p/s)!!!  :  Umur dah 24 mcm aku ni bila org panggil adik terasa kanak-kanak ribena gitu...bestlah!!!

Friday, March 2

Budak TOGE-TOGE!!

Hari ni aku lewat ke office. Okey mmg hari-hari pown aku lewat ke office...tapi hari ni paling lewat. Sampai je kat KL Sentral aku terserempak dengan sorang makcik India ni. Dia tanye mana bangunan SSM. So aku ckp kat dia meh la ikut aku sbb SSM tu sebelah office aku. Makcik ni dia speaking..normal la bukan melayu. So dia tanye aku, aku melayu ke? Dengan bangga aku jawab, ya aku melayu. Terus dia tengok muka aku dan cakap "you speak good english for a malay" aku senyum, sebelum menjawab aku ckp dalam hati 'kalau melayu x boleh ckp english bagus ke?? banyak je kowt..kolot betul mak cik india ni' "thank you, i came from Methodist school, so maybe that's why".

Bila aku sampai office aku teringat cerita masa aku ambik order dekat PPL aritu. Aku part time cashier kat situ, satu hari ada la sorang budak pmpn ni. Cantik la jugak. Dia datang dengan pakwe dia. Bukan budak sekolah tapi mungkin budak college. Seksi. Pakai cermin mata hitam. Dia order dalam english. Padahal dia tahu aku melayu. Tertera kat name tag aku nama aku. "I'll have 1 Teriyaki Chicken please" dia ckp dengan slang UK. Pergh..bergaya seyh dia ckp english.  Aku pown balas "Do you want to add anything miss". Dia balas "No, but i want to change the veggie". Dekat PPL ni ada dua je sayur, Kobis panjang dengan taugeh. So aku balas "i repeat your order miss, 1 teriyaki chicken and you want to change the long cabbage into bean sprout, is that correct??" dia tengok aku. Dia bukak cermin mata hitam dia. Pastu muka bengang. "No, i want to change the veggie, i dont want this..i want to change it into...erm...erm....toge...toge!!" hambek kau...dari slang UK terus keluar TOGE!! Bukan taugeh tau...tapi TOGE!!

Aku senyum. Aku x gelak...sbb ikut SOP aku x boleh gelak. So aku ckap "ye cik, satu teriyaki chicken, tukar sayur kobis ke taugeh, kan?" dia angguk. Muka still nk belagak. Lepas ambek duet, aku jerit dekat tukang masak. "One Teriyaki Chicken, Change Veggie into TOGE!!!!" pastu baru aku gelak kekuat....budak kitchen pown gelak sbb dorang dengar budak tu order tadi. Boyfriend dia yang duduk kat meja jeling. Macam² kan pe'el org kat KL ni. Bukan kutuk tapi apalah salahnya ko order dalam bahasa melayu. Aku melayu ko pown melayu. Xsalah kan kita bangga dengan bahasa kita. Kalau Jepun boleh buat kenapa tidak kita??? Please, jangan jadi budak TOGE!!