emira's mumble:

This is my blog. I speak my mind. But sometimes i speak my heart. So pardon me if what i wrote insult you or make you hurt or make u dislike me cuz this is just me!

Monday, August 23

mari kita menunding sampai tertongeng...

sudah menjadi lumrah, lantai dipersalah... tiap kali anak kecil jatuh tersalah langkah... menundinglah dikau.... mengelaklah dikau... sampai satu tahap.. aku mengharap... kau sedar, kadang2 menda jadi bukan kehendak sesiapa.. dan juga bukan salah sesiapa.. jadi x perlulah kita menunding dan runsing...

i'm a reader..not a writter....aku lebih suke membaca dr menulis...makin byk aku bace ttg org...makin byk aku kenal jenis org-org...manusia..mostly yg tulis blog yg agak serious..slalu bincangkan ttg hal-hal yg x kurang hebat seriousnya...sebagai contoh, cite org buang anak..n cite pmpn dilarikan warga asing...dia tunding jari...dia ckp....gov x patut amek warga asing...komuniti x sedar...dia swoh org-org ni sedarlah..bangkit lah...dear mr. writter...aku bukan x agree ngan ko..tp bukak minda blik..tgk sekeliling balik..ada x org nk buat kerja yg warga asing tu buat...xda bukan?? so mengapa perlu kau menunding??? karang if gov anta balik w.a tu..pastu xda org nk buat rumah ko..xda org nk kerja baiki jalan ko..ko marah dorang gak...ayat ko musti tanpa syakwasangkanya akan berbunyi "ni la gov.. makan duet rakyat..cukai tinggi...jalan x reti nk baiki...rosak kereta aku..cilake towl" OIT..lupe ke..td ko gak yg suruh dorang anta warga asing balik..xda company nk repair jalan bang oi..ank melayu, cina, india kt negeri ko ni..semua dah pandai2..dah berlagak x mau kerja jd buruh..sape lagi yg nk disuruh???tu la..menunding lah lagi...x sedarkan diri...tapi ayat kau yg berbau sensitip yg aku x suke is... "asal pmpn malaysia ni asik nk ikot laki warga asing huh?? korang ingat batang dorang sedap sangat ke??" LOL...kau buat aku ketawa...apa kau hengat perempuan jatuh cinta dekat batang ke?? mana otak kau ketika berkata..tolong jangan bagi aku ketawa...

dia marah org-org laen buang bayi...dia ckp...mana pergi komuniti...nape x ajar bebudak ni?? haih...kau tunding lagi masalah ni kepada komuniti...kau taip lagi kat situ "xkan la mak bapak nk kena jage ank 24/7 x payah kerja??" dear mr.writter...xda sape swoh mak bapak jage ank 24/7....tp kalau belah malam...kau ada kat umah..lepak ngan ank2 kau...xkan nye ank ko nk merayau keluar...betul x??kalau didikan agama ko betul....cara ko mengajar n berkomunikasi dengan ank kau tu betul...xda dia nk mrayap..everything children learn from home first...bila kat umah dia dah dull...dah xda pape..so they will bring the curiousity outside n learn from the wrong person...trust me...we dont really need that much money to teach our children how to behave...all we need is time...

aku semalam bertikam lidah...berborak telipon dengan kawan aku...dia ckp..dia nk stabil baru nk ada ank...dia ckp nnt anak nk blaja kena pakai duet...nk bg duit blanja lagi, nk anta g tuisyen lagi, nk anta g sekolah agama lagi, nk anta pergi ngaji lagi..semua tu duit..ni la salah mentality org sekarang ..nk ank berjaya je kena anta tuisyen...aku bidas...aku ckp...nk wat pe anta pergi blaja ngaji...after solat maghrib kan father or mother dia ley je ajar ngaji...xda hal la beb...x pakai duet..plus merapatkan hubungan lagi..and aku ckp lagi..anak satu je yg dia paling suke...time dia blajar...kau duduk semeja dgn dia...kau pahamkan dia ape yg dia x paham lam matapelajaran tu...kau teman dia sampai habis dia ulangkaji or homework dia habis...bila dia berjaya org akan tanye "tuisyen mana mak lu anta" anak lu akan bangga dan happy jawab "bapak wa yg ajar..sbb tu wa x kurang blaja(x brapa nk kurang ajar) "


berbalik pasal kes buang anak..kau asik swoh komuniti, gov n etc. cri solution...tp ko tau x..masalah remaja ni sebenarnya berpunca dr rumah...punca dia rebel is dari rumah..kau dulu pown pernah remaja bukan?? aku x tau la kau pernah rebel ke x..tp aku pernah...kerana tidak puas hati dengan parents aku..tp aku bersyukur..bila ibu aku nampak aku dah sah rebel...dia datang ckp kat aku..now sit here n let us be open towards each other...what r u so mad about?? what do i do wrong?? u can be open to me..n we can solve this matter..cuz i hate to see u coming home late n befriend with a wrong person...so aku dgn rela hati open up...n till now aku tau..if aku x puas ati ngan ibu aku..aku ley ckp je..x payah nk runsing2 n then cri kawan wat menda bebukan..kau swoh gomen n community solve this matter pown..if that kid sendiri nk rebel n x terkeluar dr masalah hidup dia...xda gune gak mr.writter oi...buat la mcm ne pown...if org terdekat x cube sedarkan dia pown xkan ada maknenye...betul x??

tp mr.writter...aku x salahkan kau..mentality menunding jari ni dah ditanam dari kita kecik lagi...mcm ayat aku memula td la....baby jatuh...pastu nanges..mak dia amek dukung dia...pastu ckp "alololo...sian ank mak ye..sakit ye...jahat lantai ni buat ank mak...emmm (pukul lantai) besa tue...dah jgn nangis..mak dah babap lantai tu..." LOL~ lantai yg x idup tu gak dipersalahkan..sampai besar kita pown dah biasa hidup menunding jari....tp sampai bila????






10 comments:

fndrocka said...

basicnya memang dari rumah..dari ibu bapa.. dan kluarga..tp siapa berani nak kata salah ibu bapa atau kluarga sebab itu umpama menyalahkan diri sendiri...kan kita semua sebahagian drpdnya.

Emira Darmia said...

yup...thats y i ckp...org lebih suke menunding drpd mengaku...huhuhu...

amoi said...

Emira Darmia berkata...

LOL

2010 Ogos 30 14:05

Emira Darmia kenapa pula ko ketawa tgk amoi cina itu bagi takzirah?

Bongok ini bukan soal kelirula butoh emak kau.

Cina perempuan berdiri tempat imam punkau kata ok.

Ini tanda ada dua,

Satu engkau orang Melayu PAS yang miskin. Kemiskinan itu membawa kepada kekufuran. Sebab itu dapat 500 ringgit pun melayu PAS sanggup jual ugama. Cina ni kafir. Api kayu neraka. Tapi dek sebab 500 pun PAS tutup sebelah mata.
Nyatalah kekufuran kau.

Kedua kau dah benci Islam sangat. Ok lah sekolah ugama memang boleh buat orang trauma. Melancap pun berdosa. Apalagi puki Cina atas saf Imam.
Tapi tak perlu kau nk kutuk orang Islam yang mengikut Islam walau sikit pun. Sebab diaorang masuk juga syurga bukan macam Janiece.

Ketiga orang PAS kemaruk puki amoi Cina macam Nik Aziz kemaruk Elizabeth wong. Perempuan Melayu suruh pakai tudung tapi amoi Cina boleh tunjuk puki.

Inilah bongoknya Melayu. Islam bukan untuk Melayu tetapi Cina juga. Patutnya disebat bontot Elizabeth wong sebab kangkangkan pukinya tapi sebab kemaruk PAS minta Elli Wong bagi taksirazh.

hehehe..

Fared Isa said...

hello there..

nice entry u got here..
so truthful...

by the way, whats with the comment by amoi above?
wth is she talking about?

cyrusdavirus said...

nice post btw..

amoi, aku rase ko dah jauh tersasar dari topic bai.. aku kesian kat ko sbb aku sure otak ko dh beku ngan fakta fakta dan hujah hujah yg kau dengar n terima bulat bulat.

aku xcakap benda yg ko taip tu xbetul.. ada betul ada x betul.. cuma komen ko tu xkena tempat..

"Tapi tak perlu kau nk kutuk orang Islam yang mengikut Islam walau sikit pun. Sebab diaorang masuk juga syurga bukan macam Janiece."

skrg ko dh nk jadi TUHAN? dah pandai nk tentukan org tu masuk syurga, org tu masuk neraka? duh

Emira Darmia said...

amoi : wow...trus komen kat sini...salah ke i ketawa?? i ada komen pape ke pasal tu..i sronok tgk org islam itu sendiri dibodoh2kan sbb xda ilmu yg cukup..i x ckp ilmu i cukup...tp i percaya i lebih paham islam daripada u...korang sibuk2 nk marahkan cina yg masuk masjid x tutup aurat..tp korang xnk marah plak mlayu yang masuk masjid x tutup aurat tu?? mana satu lagi wajib tegur dulu...zaman skunk i dont believe in ulama' i believe in ape yg i blaja...tula...islam tu sebenarnya x pernah rumit..korang yg merumitkan..korang yg wat org pk islam adalah satu agama terorist..bila i ckp org melayu suka berkata2 tanpa berfikir marah plak...haih..sukeati u la amoi...i ckp berdasarkan ilmu yg i ada..if al-quran sendiri pown u x paham jgn byk bunyi boleh x,....
ape kata u pergi belajar dulu...aku suggest ko:-

i. bace al-quran balik
ii. bace terjemahan al-quran
iii. bace buku ni..The Meaning of The Holy Qur'an' by Abdullah Yusuf 'Ali...
iv. bace buku ttg sirah rasulullah....
v. cri buku pasal sirah nabi2

if ko hebat sangat kan pasal agam..ko jawab soalan aku 1 je..x payah byk...napa al-quran ada 1 tp mazhab berbeza2...
:) if ko sendiri pown x ley jawab..so baek ko kunci mulot ko...duduk diam2 mcm aku...
bace org punye blog tp kengkadang aku hanye senyum n ketawa je..

ilmu tu penting...sbb tu kita kena rajin membaca...jgn asik nk pk org tu je salah...ape kate ko kaji selidik dulu sape salah sape benar sebelum ko jump to conclusion....haih...nila melayu...

Emira Darmia said...

Apalagi puki Cina atas saf Imam.


ko bercakap pown xda base org islam...
bila plak puki cina tu kat situ?? dia bogel ke...dia tonyoh puki dia ke kat situ??? ckp pk dulu der...bila dah mcm ni org bace pown wat malu ko je balik..

Emira Darmia said...

Kemiskinan itu membawa kepada kekufuran.

sbb tu aku suruh ko cari buku sirah nabi...ajaran mane ajar ko kemiskinan tu membawa kekufuran....nabi2 kita dulu xda sorang pown kaya tau...Rasulullah dulu pown miskin gak..tp kufurkah baginda???? xpown dalam kitab ko blaja ada tulis org miskin tu kufur...


aku ada ceramah dalam mp3 aku...ustaz ni famous..dia ubat org..dia cerita ttg org gila yg duk merempat tepi jalan..tp hakikatnya dia salah sorang wali Allah s.w.t..
setiap kali org melayu lalu depan dia..dia ckp kafir....tp if org tu bagi salam dekat dia..dia akan ckp sahabat...dia daif dan sgt miskin...ustaz yg ceramah tu slalu bg dia makan....satu ari tu dia ketuk kereta ustaz tu..dia ckp...nnt ustaz akan tukar kereta..3 hari lepas tu ustaz tu betul2 tukar kereta...sebelum ajal..dia ckp kat ustaz tu..tugas dia dah selesai..n then x lama lepas tu dia meninggal...

dia miskin...dia merempat..n org ckp dia gila..tp kufurkah dia?? if dia x tau base agama...dia xkan ckp org yg lalu depan dia n beri salam tu sahabat...


biar miskin harta...asalkan i x miskin ilmu dan jugak tatasusila i..

:)

Emira Darmia said...

fared : isu cina masuk masjid...
i letak komen "LOL" je..itu pown dah disalah ertikan...sbb tu i lebih suke dia dan membaca...drpd i bercakap n merepek...betul x???

:)

Emira Darmia said...

cyrusdavirus : pedulikan la ape dia nk ckp...sbb pada i dia mrepek tanpa ada ilmu yg cukup...



fared : slah spell.. "diam dan membaca bkn dia dan membaca" hehe typo