emira's mumble:

This is my blog. I speak my mind. But sometimes i speak my heart. So pardon me if what i wrote insult you or make you hurt or make u dislike me cuz this is just me!

Friday, March 30

Budak kecik belajar gosok gg

Yesterday pergi appoiment doc gigi.....
Bersihkan gg a.k.a scaling and polishing, ahahaha...mcm kereta pulak....
Takut nk pergi sebenarnya tp terpaksa sbb rasa gg dah x cantik sgt...
Sepatutnya setahun sekali or 6 bulan sekali tp disebabkan gg bongsu tumbuh terus takut nk jumpa doc gg
Last pergi 2010, doc tu ckp gg bongsu kena buang, cara nk buang dia kena operate gusi dulu, pastu bawak
keluar gg yg separuh tumbuh tu...pastu dia kata mungkin kalau terkena saraf (sbb gg bongsu tu dia duduk betul-betul atas saraf) nnt lidah boleh numb untuk beberapa minggu, n masa tu x ley rasa makanan...that's y terus x jumpa doc gg....tp yesterday pergi jugak..doc periksa mulut sebelum scaling, dia tanya "adik gg bongsu ada buat masalah ke?? sakit x??"

Aku ckp la x sakit, padahal kengkadang sakit jugak...hahaha..tipu sbb takut dia paksa cabut....pastu dia buat scaling, tengah scaling tu dia sembang dengan pembantu dia "she got clean teeth, but she floss wrongly la....i can see she eat on the right side, this is wrong, she should eat on both side" dia punya pembantu angguk² je...
pastu doc tu tanya aku  "adik, u ada floss ke??" aku jawab la ada, sometimes pastu dia tanya "kenapa u x kunyah sebelah kiri?? sebelah kiri u bersih sgt n x rosak...u ada masalah ke adik nk kunyah belah kiri??"
Aku tipu lagi "tak selesa la doc" doc tu pown angguk² sambil scaling gg aku ...pastu dia ckp lagi.. "after this u must try to eat on both side and floss selalu, gg u bersih la adik tapi sbb u x floss dia jadi plaque la...some more you jarang datang sini kasi cuci."

Aku pown angguk, sebenarnya aku x makan guna gg belah kiri sbb bila kunyah belah kanan aku sakit..puncanya gg bongsu belah kanan aku tu... bila aku kunyah belah kiri dia terikut kunyah aku punya dinding pp..sakit gila...so aku kunyah la belah kanan je la... "Ok adik, gg bongsu u no problem, tp kalau sakit u kena buang ok?? N u must keep it clean or else i cabut ok??" aku pown angguk.. "Now u can follow my assistant, she will teach u how to floss correctly".

Dalam hati aku, floss pown kena org ajar ke cik mira oi, malu je. Assistant Doc tu kata gg aku jadi jarang and sensitif sbb aku salah floss, bila salah floss gigi boleh jarang, bila jarang gusi di antara gigi tu terbuka n saraf tu terdedah so thats y jadi ngilu, and bila jarang, makanan tersekat kalau x cuci bersih boleh ada kuman. Wah panjang kak Naz a.k.a assistant doc tu ceramah aku. Lepas dia ajar aku floss dia tanya aku, "U selalu floss bila??" aku  jawab la "lepas makan" pastu kak naz tu ckp "ok, u floss dua kali sehari pown dah cukup. tengah hari dan malam. You Floss dulu, Kumur dengan Listerine or what ever mouthwash you use then baru gosok gg" pastu aku ckp kat dia "Bukan gosok gigi dulu baru kumur dengan listerine ke akak"  Dia balas balik "bukan la adik, bila kita dah floss, makanan yang tersekat dekat gg tu akan keluar, pastu kita kena kumur buang sisa sisa yang ada tu dengan mouthwash, lepas tu kerja gosok gg kita dah senang, x perlu lelama pown sbb mulut kita dah separa bersih. Bila dah gosok gg, jgn minum air manis langsung, air kosong je...kalau tidak gg rosak...selalu org sebelum tido minum susu kan. Kalau nk minum sebelum gosok gg boleh lah."

Baru lah aku tahu yang selama ni aku buat malam² tu salah!! aku selalu gosok gg, kumur, bancuh milo, tgk tv, pastu "kroh kroh kroh" sbb aku ingat lepas gosok gg x boleh makan je...minum xpe...rupanya minum pown x boleh ek...hehehe...


Woit sini sikit aku nk bisik (p/s)!!!  :  Umur dah 24 mcm aku ni bila org panggil adik terasa kanak-kanak ribena gitu...bestlah!!!

1 comment:

fadlo ainko said...

jadi, gosok la gigi k, hehe take care