emira's mumble:

This is my blog. I speak my mind. But sometimes i speak my heart. So pardon me if what i wrote insult you or make you hurt or make u dislike me cuz this is just me!

Wednesday, May 11

Malaysian Driver and Their Civic Manner

Dear Malaysian Driver,


I wrote this letter (entry) to ask you, where do you learn your civic manner?? or dont you ever learn civic in your entire life before?? If the answer is that you never learn civic before than i understand your action this morning and forgive you. I advice you to go find someone who have a good civic manner and learn from them. It is even better if you learn it from a foreigner. Maybe u will give an annoying look to me as i say this, yes...i'm a Malay, its not that i worship those foreigner but i adore their civic manner. They know how to respect people, unlike you guys who's impatient at the road. Rushing like as if you guys dont break the rule then some body is going to die. Why do you have to learn civic? Owh, bodohnya kau untuk tanye soalan tu, civic lesson can help you to be a better person, you'll know how the law is made, why is it made, why you shouldnt break it, what is the consequences if you break it, you'll learn about your right, others right, what is your duties to your country, to your ppl, to your family, thus this civic lesson can make you know your duty as a citizen and help you respect people more than you do before. Please dont be selfish when u r on the road. Dont break the rule. Dont make others angry at you and point their middle finger in front of ur window. 

Musti korang tertanya² kenapa aku tulis ni..ok pagi tadi on the way pergi office, aku ngan penyu jadian aku pergi  isi minyak dulu dekat Petronas Kg. Penchala tu, yang tepi highway LDP tu...dekat ngan petronas tu ada traffic light tiga cabang la... tapi pagi tadi traffic light tu mati...x ley berfungsi...apa lagi mula lah rakyat malaysia yang bijak pandai ni bergerak dengan sendiri..dan di sebabkan dorang semua ni pandai-pandai,, yela bila dah mampu beli myvi and viva dorang pk dorang pandai la...dah boleh berlagak la...dah cukup bagus la utk buat undang-undang sendiri...so jalan yang sepatutnya 2way jadi 1 way secara tetibe...org dari petronas yang nk g menuju ke Kg Pencala (utk masuk pencala link) stuck sbb jalan dah jadi 1 way, yup salah sorang dr tu is aku...ye mmg kitorang naek moto, ley nyelit (kata kau!) tp sebab moto penyu jadian aku xley nyelit la kitorang x nyelit ngok..pastu kalau kitorang lepas pown korang x kesian ke kereta² yang laen..ape road tax kereta kau tu kau banyar lebey ke?? huh...aku rase moto bapak mertua aku punye roadtax lagi mahal dr kereta myvi, kancil n viva korang tu..(owh aku tau sbb aku ada viva) so dengan rase geramnya penyu jadian aku jalan je selamba sekat kereta lorong pertama, then kitorang jalan je jalan yang sepatutnya mmg jalan ke kiri bukan jalan ke kanan (owh x paham xpe...aku tgh geram) sambil jalan tu aku angkat tangan kiri aku, dan dengan x sengaja jari tengah aku tegak sepanjang jalan...hey itu nasib baek aku pakai wedges ini hari...lau aku pakai riding boots ke, safety boots ke..memang aku tendang satu per satu kereta kat situ...hak tui aku ludah korang..bodoh nk mampus...bila dah nampak org depan break rule jalan wrong way korang yang laen pown ikot je la..xda pendirian sendiri..civic kurang x pk kereta yang xley jalan tu lambat gak..terpaksa pusing g jalan jauh semata-mata sbb korang semua...manusia jenis ape korang ni?? ada otak je...akal xda..kerja bagus² tp bodoh gak...kalau tanye budak kecik pown dia tau wrong way tu salah..

Then ada lagi satu perangai malaysian driver (terutama lady driver..yup aku perempuan tp aku xkan side ngan perempuan bodoh ) nk masuk kiri kanan tak tengok kereta or moto...maen masuk je....bila dah terkejut time nk belok tu korang berhenti mengejut...jadah lancau mcm tu...bodoh ke ape...bahaya tau x....tu la gune side mirrow ngan review mirror...tengok la dulu baru masuk...time nk amek lesen dulu beria² bace buku law jalan raya tu...bila dah dapat lesen ilmu tu letak kat tapak kaki, sambil tekan clutch ilmu tu pown penyek..last² lupe ape yang blaja dulu kan...jd la bengap balik sbb tu banyak excident kat malaysia ni...

One more thing lau ada excident lau rase nk tolong, berhenti tepi tolong, kalau xnk jgn nk berhenti or bwk kereta slow² then stare kat kereta yang excident tu..korang boleh jadi salah satu sebab kenapa jalan jem...bukan kereta yang excident tu yang buat jem...tp org bodoh n x pk pasal org laen mcm korang ni la yang wat jem...menyusahkan org je jenis org mcm korang ni...menyampah aku tau x!!!

16 comments:

ama said...

hehehhehe. sabar kak

Emira Darmia said...

geram...hehehe

Jo Hey said...

bhahahaha..
padan muka mereka.

Emira Darmia said...

:)

Ahmad Muzaffar =) said...

hahaha...nice entyr dooow~
habes la husband u nnt! NIPIS TELINGA!! haha ^_^

Emira Darmia said...

:)

belum husband dear, baru tunang okie..

Ahmad Muzaffar =) said...

tunang oke lagi ar...x nipis lagi...dah kawen nnt...ABES LA!!! hahaha ^_^

Emira Darmia said...

hampeh towl..blasah u karang baru tau...

Ahmad Muzaffar =) said...

eyh! suke suke belasah org...! ade civic x??? kalau ade nak pinjam! teringin giler nak bawak honda CIVIC... :)

Emira Darmia said...

hahahahah....perli nampak! ada² ferari pown ada gak..nk x?? tp u xley naek sbb u besar sgt..nnt hancur kereta tu...kehkehkeh...

Ahmad Muzaffar =) said...

hahaha...tetttttttt!
eyh eyh! bilo maso lak den nia ha bosar cik emira??? walaupun saya bertubuh sasa,tapi saya sangat kecil molek orangnye ok! :p

Emira Darmia said...

besar la tu..sbb kereta tu miniature je..mana ekau muat...hahahahha

Ahmad Muzaffar =) said...

hahaha...den kono !!! ^_^
haha..nak naik VIVA je lah... :p

Emira Darmia said...

hehehe..meh..meh..

Ahmad Muzaffar =) said...

eyh! Lupe~ ur fiance nak campak mane! kang kene sebat la plak i kanG... haha...cancel canceL~

Emira Darmia said...

hahahaha...dia sportrim... eh silap...dia sporting...